Jak vybrat dřez se sice na první pohled nezdá jako důležitá činnost, ale rozhodně by se neměla podceňovat. Pokud se v nadcházející době chystáte na renovaci nebo nové zařizování kuchyně, jistě se vám bude hodit pár dobrých tipů a rad, na co se zaměřit při výběru vhodného kuchyňského dřezu. V tomto článku se podíváme i na mnohdy opomíjené parametry, které značně určují kvalitu a praktičnost tohoto kuchyňského vybavení.

Jak vybrat dřez do kuchyně a nic neopomenout?

I když se v dnešní době využívá pro mytí nádobí hlavně myčka, bez dřezu a mycích prostředků se v kuchyni prostě stále neobejdete. Před jeho koupí byste se při renovaci či novém zařizování měli zamyslet nad tím, na co všechno ho budete používat. Je to důležité hlavně proto, pokud chcete mít celkově opravdu funkční a efektivní kuchyň. Na trhu je nepřeberné množství materiálů a typů, ze kterých můžete vybírat, ale rozhodně nevybírejte jen podle celkového vzhledu.

Velikost

Větší dřez zaručuje více prostoru pro umývání nádobí, ale také zabere více místa, což je problém například v dispozičně menších kuchyních. Také je potřeba zvážit, jestli se vybraný typ bude vejít do již stávajícího výřezu ve skříňce nebo zda si jej zvládnete vsadit do kuchyňské desky sami.

Hloubka

Dalším důležitým atributem, který se ale velmi často opomíjí, je jeho hloubka. V podstatě zde platí, že čím je hlubší, tím lepší a komfortnější je jeho používání. Levnější variantou jsou mělčí tvary, ale pamatujte, že vhodná hloubka je minimálně 20 centimetrů. Zaměřit se je také potřeba na výšku, ve které bude umístěn. Při mytí nádobí byste se rozhodně neměli hrbit.

Tloušťka

Tloušťka materiálu by také neměla být brána na lehkou váhu. Určuje totiž kvalitu a životnost. U slabších a méně kvalitních materiálů může nastat problém s případným poškozením, kterým jsou hlavně prohlubně nebo promáčkliny, které se těžko napravují. Ideální tloušťka například u nerezového dřezu by tak měla být minimálně 0,6 mm!

Jak zvolit optimální typ a materiál?

Často myjete větší kusy nádobí? V tom případě zvažte pořízení jednoduchého většího dřezu nebo dvojitého s dostatkem prostoru. V obou případech je vhodné zvolit variantu s odkapávací plochou. Je to praktické a pohodlné. U těch dvojitých slouží jedna jeho část na mytí nebo na ponoření nádobí do vody před mytím, druhá pro oplachování. Tato varianta se hodí do domácností s větším počtem členů rodiny nebo pro ty náročnější z vás. Do kuchyní, kde k tomu už samotná dispozice prostoru nebo instalace vody nutí, je ideální volbou rohový typ.

Co se týče materiálů, na trhu je jich hned několik, ze kterých můžete i na základě jejich funkčnosti, vybírat:

· Nerez – je cenově nejdostupnější variantou a stále velmi oblíbený

· Granit – má moderní design a rozmanitou škálu barevných provedení

· Kompozit – je odolný vůči teplotním šokům a čisticím prostředkům

· Keramika – vyznačuje se hlavně odolností vůči nárazu a kvalitou materiálu

Jaké zdánlivé maličkosti nesmíme zanedbat?

Zbývá už jen upozornit na často opomíjené maličkosti. Například takový přepadový otvor, který zabraňuje přetečení vody. Dále pak nesmíme zapomínat na pravidelné čištění odpadů, se kterým si hravě poradíte sami a předejdete tak zápachu a nepříjemnostem, případně i nutnosti služeb instalatéra.

Nyní si už můžete být jisti, že s přehledem sami zvládnete vybrat nový dřez, aniž byste na něco zapomněli, či něco podcenili. Je tedy nejvyšší čas své znalosti zužitkovat.

Pořizovali jste nedávno nový dřez? Jaký aspekt hrál ve Vašem výběru hlavní roli? Vybírali jste sami, nebo jste si nechali poradit od odborníka?

Zdeněk Brož

Zpět na začátek